Udruženje za Popularizaciju Sigurne Hrane BosanskiEnglish

class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba


Stalni partner Udruženja:

Izbor super žene na radio Kameleonu

S ponosim predstavljamo Alisu Salković, članicu našeg Udruženja koja je predložena za izbor "Super žene" za 2016. Godinu.
Organizatori ovog velikog projekta su Radio Kameleon i novi portal "ženski.ba"

foto here


1. Vaš početak ka uspjehu je izgledao kako...?
"Trnovito, sa puno rada i dokazivanja, iako sam došla da radim u kolektivu gdje su žene bile brojnije, poslove koje sam ja obavljala su bili u " muškom" domenu. Komercijala se uvijek smatrala poslom za muškarca, putovanja, sastanci, stranke, kupci, posjete sajmovima itd. Morala sam se dokazivati i raditi mnogo više nego moje kolege, iako sam imala stručnu spremu, poznavala strani jezik, a najviše kada sam postala šef sektora u kojem je najviše bilo muških zaposlenika. To me je ojačalo, pa sam se kasnije nosila sa mnogim stresnim situacijama na poslu, na taj način sam poboljšala komunikaciju. U međuvremenu sam sa suprugom osnovala firmu i opet mi je radna sredina takva, da ima mnogo više muškaraca u kolektivu nego žena. I dan danas se dokazujem, iako to sada radim mnogo mudrije. Ja sam odavno shvatila, da je ključ uspjeha stalno učenje i poboljšanje sebe i onoga što radite. U međuvremenu sam postala i vodeći auditor/ ocjenjivač za mnoge ISO standarde i pored vođenja svoje firme, radim i kao spoljni stručni suradnik za renomiranu certifikacijsku kuću "SIQ" - Slovenački institut za kvalitet i mjeriteljstvo- Ljubljana."
2. Zašto volite svoj posao?
"Upravljanje je vrlo odgovoran, stresan i težak posao u jednu ruku, a u drugu je isto tako kreativan. Svaki dan prolazim svojevrsnu edukaciju kroz razne dobre ili loše situacije i reakcije ljudi. Upravljanje je prekrasna stvar jer vam pruža priliku da unapređujete sebe i svoje sposobnosti. Drugi posao auditora /ocjenjivača koji obavljam je takođe vrlo odgovoran, naporan, stresan, ali i kreativan posao. Iziskuje visoku koncentraciju i visprenost, jer morate da pratite poslovanje organizacije i usklađenost sa zakonskim zahtjevima i zahtjevima standarda. I na kraju, svaka organizacija od vas očekuje kvalitetne preporuke za poboljšanje njihovih procesa i ukupnog poslovanja, što je veoma veliki izazov i iziskuje veliko znanje, trud i kreativnost. Kao što vidite svugdje se provlači riječ kreativnost, znači ja volim svoj posao jer je veoma kreativan."

foto here


3. Da li je dan dovoljno dug da uradite / privatno i poslovno/ sve što planirate?
"Ne! Meni treba dan da traje bar 48 sati."
4. Kako se opuštate nakon napornog i stresnog dana?
"Pletem, radim decoupage, slikam, čitam, pjevam, uređujem svoje cvijeće i baštu, družim se sa svojim ukućanima, posjećujem rodbinu ili prijatelje, gledam TV, odem u virtualni svijet (smijeh), idem na sastanke udruženja itd."

foto here


5. Vaša omiljena izreka?
"Ima ih više, ali prva je HVALA. Svaki dan se zahvaljujen na svemu što imam. Druga je " Ko hoće nađe načina, ko neće uvijek nađe ispriku."(švedska poslovica ovako kaže: "Onaj koji želi da pjeva uvijek nađe pjesmu"). Treća je:" Ne pravite male planove, jer oni nemaju snagu da uzburkaju ljudsku krv i vjerovatno se neće ni realizovati."
6. Svima nam ponekad zatreba savjet... kome vi idete po savjet?
"Moja savjest, moj muž i moj otac, u posljednje vrijeme se počinjem savjetovati sa svojom djecom, jer su dovoljno narasli da s njima mogu razgovarati o ozbiljnim pitanjima."

foto here


7. Da li ste bili u situaciji da morate birati između karijere i porodice?
"Naravno , bila sam odabrala porodicu, sada se mogu okrenuti sebi i svojoj karijeri."
8. Kako prihvatate kritiku na svoj račun?
"Uveliko zavisi od načina izricanja kritike, ali pokušavam da shvatim da mi žele reći nešto zbog čega ću biti samo bolja."
9. Mane kojih bi se riješila?
"Impulsivnosti, osuđivanja osjećaja da sve mora biti perfektno itd."
10. Tri najvažnije stvari u životu?
"Ljubav, ljubav i ljubav."

foto here


11. Neostvarena želja?
"Neka putovanja..."
12. Spadate li u gurmanske tipove/ volite li jesti i kuhati?
"O da, i jesti i kuhati."
13. Vaše omiljeno jelo?
"Hmmm... škampe i kozice, na bilo koji način."
14. Vaš omiljeni parfem?
"Escada" (ne proizvodi se ta nota mirisa više)
15. Vaš mali beauty trik?
"Higijena duše i tijela i prostora gdje živiš i radiš, naravno OSMIJEH."

Članak u cjelosti preuzet sa ženski.ba.