Udruženje za Popularizaciju Sigurne Hrane BosanskiEnglish

class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-css3
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-semantics
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba
class-header-offline
Dobrodošli na SigurnaHrana.ba


Stalni partner Udruženja:

HACCP Podsjetnik

Pet najčešćih načina na koji se hrana zarazi:

1. Korištenje već zaraženih sirovih namirnica
2. Hrana koju su pripremale zaražene/oboljele osobe
3. Čuvanje hrane u neodgovarajućim uvjetima i njena priprema nekoliko sati prije jela
4. Prenošenje zaraze na zdrave namirnice tijekom same pripreme
5. Nedovoljno kuhana, pečena ili podgrijana hrana
Mada ovaj popis može djelovati obeshrabrujuće, on nam pokazuje da nipošto nije sve izgubljeno. U većini slučajeva bolesti koje se prenose hranom može se na jednostavan način spriječiti.

KORACI KOJE MORATE PODUZETI


foto here

Sve dobro operite. Prije pripreme svakog jela obavezno operite ruke sapunom i toplom vodom. Uvijek ih operite nakon što ste koristili toalet, na bilo koji način održavali higijenu svog djeteta (mijenjali mu pelene ili brisali nos) te dirali neku životinju, uključujući i kućne ljubimce. Nakon pripreme svakog jela - posebice nakon pripreme sirovog mesa ili ribe - sav pribor, daske za rezanje i radne plohe operite toplom vodom u koju ste dodali deterdžent. Voće i povrće perite u mlakoj vodi, jer ćete tako odstraniti insekte i ostatke pesticida. U mnogo slučajeva namirnice ćete najbolje očistiti tako da im odstranite kožu odnosno koru ili da ih prokuhate. Salati ili kupusu odstranite sve vanjske listove i bacite ih.

foto here

Dobro skuhajte namirnice. Ako temperatura u središtu namirnica makar nakratko prijeđe 70 Celzijevih stupnjeva, bit će uništene gotovo sve bakterije, virusi i paraziti. U slučaju mesa peradi ta temperatura mora biti nešto viša, odnosno 80 Celzijevih stupnjeva. Prilikom podgrijavanja hrana mora dostići temperaturu od 75 Celzijevih stupnjeva ili mora biti vruća i pušiti se. Nemojte jesti meso peradi ako je iznutra još ružičasto, jaja čiji je žutanjak ili bjelanjak još u tekućem stanju ili ribu čije je meso još sirovo ili se ne da lako odvojiti vilicom.
Držite namirnice odvojeno jedne od drugih. Sirovo crveno meso, meso peradi ili ribu držite uvijek odvojeno od drugih namirnica - dok kupujete, u hladnjaku i prilikom pripreme jela. Pazite da se njihovi sokovi ne cijede i ne kaplju po drugom mesu i namirnicama. Isto tako, nikada ne stavljajte kuhanu hranu u posudu u kojoj je prethodno bilo sirovo meso ili riba ukoliko je niste temeljito oprali u toploj vodi s deterdžentom.

foto here

Čuvajte namirnice na prikladnom i dovoljno hladnom mjestu. Hladnjak može spriječiti razvoj opasnih bakterija, no temperatura u njemu mora iznositi 4 Celzijeva stupnja. Temperatura u zamrzivaču mora biti -17 Celzijevih stupnjeva. Lako kvarljive namirnice stavite u hladnjak u roku od dva sata. Ako servirate hranu neko vrijeme prije jela, pokrijte sve posuđe kako biste je zaštitili od muha.

foto here

Budite pažljivi kad jedete u restoranima. Prema jednoj procjeni, u nekim razvijenim zemljama za negdje između 60 i 80 posto slučajeva bolesti koje se prenose hranom krivac je hrana koju se sprema u restoranima. Kad odlazite u restoran, svakako provjerite udovoljava li sanitarnim mjerama koje su propisane zakonom. Naručite dobro kuhano ili pečeno meso. Ako hranu uzimate sa sobom, svakako je pojedite u roku od dva sata nakon što ste je kupili. Ukoliko prođe više vremena, podgrijte je na temperaturi od 75 Celzijevih stupnjeva.
Bacite hranu koja vam je sumnjiva. Ako niste sigurni je li neka namirnica dobra za jelo ili je pokvarena, za svaki je slučaj bacite. Istina, nije mudro bacati hranu koja je još dobra. Pa ipak, ukoliko se razbolimo zbog pokvarene hrane, to bi nas moglo još više koštati.

foto here

Članak napisan na temelju publikacije Food Safety Tips (Savjeti za sigurnost hrane), koju objavljuje Food Safety Technology Council u Sjedinjenim Državama.